Ontslag nemen: doe het goed

Veel mensen krijgen in hun leven op een bepaald moment wel te maken met het nemen van ontslag. Of het nu vrijwillig is of gedwongen. Maar hoe pak je dat aan en hoe blijf je op goede voet met je oude werkgever? Wij vertellen het je.

Zelf ontslag nemen

In het beste geval heb je een nieuwe baan gevonden waarin je verder kunt groeien en waarin jij je ei kwijt kunt. Misschien krijg je er ook betere arbeidsvoorwaarden bij. Hartstikke mooi! Maar dien je ontslag in dit geval pas in wanneer het nieuwe contract daadwerkelijk is getekend. In de tussentijd kan er nog een hoop veranderen en je wilt niet met lege handen komen te staan. Houd bij het tekenen van het nieuwe contract wel in gedachten wat je opzegtermijn bij je huidige werkgever is, zodat er voldoende tijd is voor overdracht en er geen problemen kunnen ontstaan.

Daarna ga je het gesprek aan met je werkgever. Het is belangrijk om het gesprek positief te houden. Geef bijvoorbeeld aan wat de uitdagingen zijn in de nieuwe functie, die nieuw voor je zijn. Misschien krijg je daar bijvoorbeeld de kans om in het buitenland te gaan werken. Richt je vooral niet op alle negatieve punten van je huidige werk. Het kan zijn dat je er helemaal klaar mee bent, maar dat betekent niet dat je al je frustraties er uit kunt gooien of collega’s hier in moet betrekken. Wellicht heb je je werkgever in de toekomst nog nodig voor een referentie of kruisen jullie paden op een andere manier. Zorg er daarom voor dat je hem op een positieve wijze benadert.

Gedwongen ontslag nemen

Eerlijk is eerlijk: soms botert het gewoon niet tussen sommige mensen. Dat kan natuurlijk ook op de werkvloer gebeuren. Door dit soort vormen van onenigheid met je baas of collega’s, kun je besluiten om je ontslag in te dienen. Doe je dit niet, dan zou het mogelijk in de toekomst alsnog tot een ontslag kunnen leiden. Durf daarom ook voor jezelf te kiezen, in plaats van elke dag met tegenzin naar je werk te gaan.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Soms komt er een aanbod op je pad dat je niet aan je voorbij mag laten gaan. Of misschien kan je je draai binnen een bedrijf niet vinden. Maar je zit aan een contract vast van bijvoorbeeld een jaar, en dat jaar is voorlopig nog niet voorbij. Wat doe je dan? Zomaar je ontslag indienen kan leiden tot een flinke boete van maximaal zes maandsalarissen en dat wil je niet. Ook dan kan je het beste het gesprek aangaan met jouw werkgever. Wees eerlijk en geef aan dat je het liefst je ontslag zou indienen. Je kunt vervolgens vragen of hij hier aan mee wil werken. Daarna kan je werkgever alles op papier zetten, zodat je alsnog je recht op een WW-uitkering kunt behouden. Hier komen we later op terug.

Maak het ontslag officieel: de ontslagbrief

Na het gesprek dien je ter formaliteit nog een ontslagbrief in te dienen. Zorg ervoor dat je hier minstens het volgende noteert:

  • De naam van jouw werkgever
  • De datum waarop je jouw ontslag indient
  • De datum waarop je het dienstverband wilt laten eindigen en dat je hiermee de opzegtermijn in acht neemt
  • De reden van het ontslag

Je kunt de brief het beste aangetekend verzenden en het bewijs van aflevering goed bewaren. Hierdoor sta je altijd sterker wanneer de ontslagprocedure onverhoopt bij de kantonrechter belandt. Bewaar daarom altijd een kopie van de brief.

Een tegenbod

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat jouw werkgever niet zomaar akkoord gaat met jouw ontslag en komt misschien met een tegenbod. Bedenk je goed wat dit voor jou waard is. Wil je alleen een andere baan omdat je denkt dat je ergens anders meer kunt verdienen en heb je het eigenlijk verder wel naar je zin? Dan kan het tegenbod van je huidige baas met een hoger salaris je misschien wel overtuigen om toch te blijven. Vraag je wel af wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn als je hier op in gaat. Word je dan gelukkig bij deze werkgever? Overigens kan het best zo zijn dat je werkgever gaat twijfelen aan jouw loyaliteit, omdat je bent gaan window shoppen. Zorg er daarom voor dat je dit soort onderwerpen bespreekt tijdens een beoordelingsgesprek.

Referenties en getuigschrift

Vraag je werkgever en collega’s of zij in de toekomst bereid zijn om als referentie op te willen treden. Je kunt aan jouw leidinggevende ook een getuigschrift vragen, waarin staat wat jouw functie was en welke taken je hebt uitgevoerd. Je hebt recht op een getuigschrift, dus vraag hiernaar. Eventueel kan er in een getuigschrift ook worden opgegeven wat de reden is van het beëindigen van het dienstverband. De werkgever mag dit alleen doen wanneer jij hier nadrukkelijk om vraagt en zo toestemming geeft.

Resterende vakantiedagen

Het kan zijn dat je nog wat vakantiedagen over hebt aan het einde van het jaar. In overleg met je werkgever bepalen jullie wat hiermee gaat gebeuren: uitbetalen of opnemen. Werkgevers geven in de meeste gevallen de voorkeur aan het opnemen van deze dagen, omdat het anders meer geld kost. Veel werknemers vinden dit ook prettig, omdat ze dan uitgerust aan hun nieuwe baan kunnen beginnen. Maak hier samen duidelijke afspraken over.

WW-uitkering: heb ik daar recht op?

Houd er rekening mee dat als je ontslag neemt, je geen recht hebt op een WW-uitkering. Ook wanneer je in je proeftijd zit en vindt dat deze baan toch niets voor jou is, dan heb je geen recht op een uitkering. Houd hier dus goed rekening mee, voordat je je ontslag indient. Er zijn wel enkele uitzonderingen:

  • Doordat je met je partner moest verhuizen voor zijn werk (reorganisatie of een verhuizing van het bedrijf) is de reistijd van en naar je werk opgelopen naar drie uur of meer.
  • Je bent ziek geworden door problemen op het werk. Dat kan zijn door een (te) hoge werkdruk, pesten op de werkvloer, of doordat je werkgever blijft dreigen met ontslag.
  • Je moet onder extreem uitzonderlijke omstandigheden werken. Wanneer je baas niet bereid is hier iets aan te doen, kan je recht hebben op een WW-uitkering.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Wil jij binnenkort ook je ontslag indienen, maar weet je nog niet waar je wilt gaan werken? Bekijk dan ons actuele vacatureoverzicht.

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van