Alles wat je moet weten over het functioneringsgesprek

Als werknemer heb je één of meerdere keren per jaar een functioneringsgesprek met jouw leidinggevende. In dit item vertellen we je wat een functioneringsgesprek inhoudt en hoe je je hier het beste op voorbereidt.

Functioneringsgesprekken versus beoordelingsgesprekken

Tijdens het functioneringsgesprek bespreek je samen met je werkgever hoe het gaat op de werkvloer. De volgende onderwerpen kunnen centraal staan:

  • Hoe gaat het met het uitvoeren van de werkzaamheden? Kan je het niveau aan?
  • Hoe beleef je het werk? Is er een prettige samenwerking met de collega’s?
  • Zijn er factoren die jouw functioneren in de weg staan?
  • Wat is jouw beeld van de toekomst? Wil je trainingen of cursussen volgen en wat zijn jouw ambities?

Het gesprek is een gelijkwaardig dialoog. Je mag dan ook feedback geven aan jouw leidinggevende en aangeven waar volgens jou verbeterpunten liggen. Samen ga je op zoek naar oplossingen, met als doel een beter functioneren en een betere samenwerking. Verbetering is dan ook het sleutelwoord bij een functioneringsgesprek.

Het functioneringsgesprek wordt vaak verward met het beoordelingsgesprek. Een beoordelingsgesprek is meer eenrichtingsverkeer vanuit de kant van de werkgever. Hier komen we in het volgende item op terug.

Tips voor een goed functioneringsgesprek

Natuurlijk laten we je niet zomaar onvoorbereid een functioneringsgesprek in gaan. Met deze tips sta je sterker en kom je beter over tijdens het gesprek. Omdat een functioneringsgesprek op tijd moet worden aangegeven, krijg je dus automatisch de ruimte om je voor te bereiden.

1. Bereid je goed voor
Een goed begin is het halve werk en daarom is een goede voorbereiding ook bij een functioneringsgesprek belangrijk. Lees indien mogelijk de verslagen van eerdere gesprekken terug en bedenk waarom eventuele competenties wel/niet behaald zijn. Neem ook de agenda goed door, zodat je weet welke onderwerpen er aan bod komen.

2. Kijk naar jezelf alsof je jouw eigen werkgever bent
Wat zijn punten waar je werkgever wel of niet tevreden over zou kunnen zijn? Bedenk hiervan enkele voorbeelden. Vervolgens moet je voor jezelf kunnen motiveren waarom iets goed of minder succesvol heeft uitgepakt.

3. Wees een actieve gesprekspartner
Door te zeggen wat je van bepaalde situaties vindt en hoe je denkt over eventuele mogelijkheden, creëer je kansen. Niet alleen kansen voor jezelf, maar wellicht ook voor de organisatie. Je werkgever zal het waarderen als je meedenkt. Daardoor is hij ook eerder bereid om je tegemoet te komen wanneer dit nodig is.

Door goed naar elkaar te luisteren en door te vragen, kunnen problemen makkelijker worden opgespoord. Laat elkaar daarom uitspreken en hoor elkaar aan. Bied opheldering wanneer je het idee krijgt dat de informatie van jouw werkgever niet overeenkomt met jouw beeldvorming.

4. Kijk ook naar je omgeving
Bij een functioneringsgesprek gaat het niet alleen om de prestaties van de werknemers, maar ook om omgevingsfactoren die de werkprestaties kunnen belemmeren. Sommige kantoren zijn erg tochtig, andere kantoren worden slecht geventileerd of zijn vrij donker. Dat kan ervoor zorgen dat je eerder verkouden bent, eerder vermoeid bent of aan het eind van de dag regelmatig hoofdpijn hebt. Zijn jouw bureau en stoel wel afgesteld volgens de regels van de arbodienst of heb je regelmatig last van je rug? In het ergste geval leiden deze factoren tot een verhoogd ziekteverzuim. Iets waar jouw leidinggevende niet blij mee zal zijn. Kijk ook naar de 'tools' waarmee je werkt. Een haperende pc werkt bijvoorbeeld niet echt mee bij het verrichten van jouw werkzaamheden. Draag het dus aan, zodat er een oplossing voor kan worden gevonden.

5. Maak duidelijke afspraken
Om ook echt verbeteringen te kunnen realiseren is het goed om hier afspraken over te maken. Hier kan in een volgend gesprek op worden teruggekeken. Zorg er daarom voor dat deze gespreksverslagen schriftelijk worden vastgelegd. Bekijk wel altijd of jij je in het verslag kan vinden, voordat je het ondertekent. Er kan namelijk op een later moment op worden teruggegrepen. Geef het dus gerust aan als je het niet eens bent met (een deel van) de inhoud. Zorg er ook voor dat zowel jij als jouw leidinggevenden het document hebben ondertekend.

Krop het niet op!

Tot slot willen we je nog meegeven dat als er iets is waar je mee rond loopt, je niet hoeft te wachten tot jouw functioneringsgesprek. Als iets bespreekbaar moet worden, dan kun je altijd een gesprek aanvragen bij jouw leidinggevende. 

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van