Beoordelingsgesprekken: dit moet je weten

Beoordelingsgesprekken vinden meestal aan het eind van het jaar plaats. Je hebt dan een gesprek met jouw leidinggevende, die een oordeel velt over jouw prestaties van de afgelopen periode. Een belangrijk gesprek, want aan de hand hiervan kan veel afhangen: wordt jouw contract wel of niet verlengd? Krijg je wel of geen loonsverhoging? Kun je de volgende stap gaan maken?

Hoe verschilt het beoordelingsgesprek van het functioneringsgesprek?

Het grote verschil met het functioneringsgesprek is dat je bij een beoordelingsgesprek voornamelijk terugkijkt op de door jou geleverde prestaties. Omdat jouw leidinggevende een oordeel velt, is het gesprek voornamelijk eenrichtingsverkeer en niet gelijkwaardig. In het functioneringsgesprek kijk je juist vooruit en bedenk je samen ideeën om vooruitgang te stimuleren.

Ook maak je tijdens het functioneringsgesprek afspraken. Tijdens het beoordelingsgesprek wordt bekeken of je deze bent nagekomen en hoe dit heeft uitgepakt. Daarom mag een beoordelingsgesprek niet te dicht op een functioneringsgesprek aansluiten. Je moet namelijk wel de tijd en ruimte krijgen om de gemaakte afspraken na te kunnen komen en dit te laten zien.

Voorbereiden op het beoordelingsgesprek

Over het algemeen zou de uitkomst van een beoordelingsgesprek niet als een verrassing mogen komen. Een werkgever hoort je regelmatig feedback te geven, waaruit je kunt proeven welke kant het gesprek op zal gaan. Wanneer dit niet het geval is, vraag dan tussentijds om feedback. Op deze manier kan je niet voor verrassingen komen te staan tijdens het beoordelingsgesprek. Gebeurt dit wel, maak jouw leidinggevende er dan op attent dat hij jou hier niet op heeft gewezen. Hierdoor sta je sterker in jouw verweer.

Tijd voor wat zelfreflectie. Durf kritisch naar jezelf te kijken. Heb je goed werk geleverd of kan je eigenlijk wel beter? Wanneer dit laatste het geval is, vraag jezelf dan af waarom dat zo is. Neem ook de eerdere gespreksverslagen nog eens door en beoordeel zelf of je je aan alle gemaakte afspraken hebt gehouden en hoe jij jezelf hebt ontwikkeld.

De werkgever is verplicht om je ruim op tijd een agenda toe te sturen. Heb je deze nog niet ontvangen terwijl de datum van het gesprek nadert? Vraag hier dan naar bij jouw werkgever, zodat je weet wat er besproken zal worden.

Schiet niet in de verdediging wanneer je bekritiseerd wordt. In plaats daarvan kun je beter gerichte, open vragen stellen en vragen of jouw leidinggevende voorbeelden kan noemen.

Houd bij welke bijdragen jij hebt geleverd aan positieve ontwikkelingen binnen het bedrijf. Niet alleen vlak voor het gesprek, maar gedurende het hele jaar. Ook wanneer jouw werk meer ondersteunend is, kan het een grote bijdrage leveren aan het succes van het bedrijf. Wees niet bang om dit te benadrukken bij jouw leidinggevende op het moment dat het gebeurt.

Een negatieve leidinggevende

Helaas bestaan er ook werkgevers die niet zo happig zijn op bijvoorbeeld het geven van loonsverhogingen of verbeteringen van andere arbeidsvoorwaarden. Zij kunnen zich tijdens het beoordelingsgesprek dan ook vooral richten op alle zwakke punten, zonder jouw sterke punten te belichten. Op deze manier durft een werknemer soms niet eens meer om bijvoorbeeld een loonsverhoging te vragen. Laat je niet zomaar uit het veld slaan! Pareer op een beschaafde manier de kritiek en motiveer waarom je op bepaalde manieren hebt gehandeld. Benadruk daarnaast ook met voorbeelden wat jouw bijdrage is geweest aan een positief resultaat voor de organisatie. Door aan te geven van welke waarde jouw bijdrage is geweest voor de organisatie, kun je jouw werkgever wellicht van gedachten laten veranderen.

Een andere optie is om nog even te wachten voordat je gaat onderhandelen. Dat een leidinggevende kritiek heeft gegeven, hoeft natuurlijk niet te betekenen alles wat je doet slecht is en dat daarmee een loonsverhoging van de baan is. Neem de tijd om alle kritiek te laten bezinken en te overwegen of een loonsverhoging wel realistisch is om te vragen. Daarna kan je alsnog het onderhandelingsgesprek over het salaris en de arbeidsvoorwaarden aangaan.

Het verslag ondertekenen

Ook tijdens het beoordelingsgesprek worden afspraken gemaakt. Deze worden vastgelegd in een document, dat vervolgens door beide partijen moet worden ondertekend. Lees dit goed door, want het document wordt opgenomen in jouw dossier. Ben je het ergens niet mee eens? Geef dit direct aan met onderbouwingen en maak je bezwaar schriftelijk (in tweevoud) kenbaar, zodat je hier altijd bewijs van hebt. Onderteken het document pas wanneer alles staat genoteerd zodat jij je er in kunt vinden.

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van

Niko