Solliciteren via internet en sociale media

Solliciteren via internet is inmiddels gemeengoed. Bijvoorbeeld via de vele vacaturebanken op internet. Daarnaast kun je natuurlijk vacatures vinden of je inschrijven op de sites van uitzendorganisaties en werving- en selectiebureaus. Maar ook op 'corporate' websites. Sociale media zijn ook een goede manier om werk te vinden, denk hier bijvoorbeeld aan LinkedIn, Twitter en Facebook.

Solliciteren via internet

Op internet vind je veel vacaturebanken en vacaturesites. Op sites zoals werk.nl, monsterboard.nl, jobbird.nl en nationalevacaturebank.nl vind je vacatures voor ‘alle’ beroepen. Andere sites richten zich op bepaalde beroepen of sectoren. Daar vind je bijvoorbeeld vacatures voor sales- en marketingfuncties of vacatures in de zorg of in de horeca. Bij vacaturebanken maakt je vaak een account aan en plaats je jouw cv. Met dit cv solliciteer je dan op een vacature die je op de website vindt. Ook kunnen werkgevers die op zoek zijn naar kandidaten voor hun vacatures je CV vinden en contact met je opnemen. Vaak kun je ook een profiel aanmaken van gewenste vacatures die je zou willen ontvangen. Als er een vacature voor je is, ontvang je dan automatisch bericht. Je kunt natuurlijk ook vacatures vinden en/of je inschrijven bij uitzendorganisaties en werving- en selectiebureaus. Als je al weet bij welke organisaties je zou willen solliciteren, kun je ook op de website van die betreffende organisaties kijken. De meeste hebben een sectie op de site waar ze hun actuele vacatures publiceren.

Een baan vinden via sociale media

Steeds meer mensen vinden een baan via sociale media. Sociale media zijn alle sociale netwerksites op het internet, zoals LinkedIn, Twitter, Hyves en Facebook. Je komt op deze sites eenvoudig in contact met werkgevers. Het is een goede manier om te netwerken en mensen in jouw omgeving te laten weten dat je op zoek bent naar werk. Ook ‘ontmoet’ je andere werkzoekenden, waarmee je ervaringen en tips uitwisselt.

Zo vind je een baan via sociale media:
1. Maak een persoonlijk profiel aan op een of meer sociale netwerksites.
2. Bouw een netwerk op. Zoek bijvoorbeeld contact met vrienden, kennissen, oud-collega’s en anderen. Zo bouw je een handig netwerk op van mensen die je misschien aan een baan helpen.
3. Ga op zoek naar vacatures en gebruik jouw netwerk. Vind je op een netwerksite een bedrijf met een leuke vacature? Bekijk dan of iemand in jouw netwerk werkt bij dit bedrijf. Vraag of hij of zij je voorstelt aan het bedrijf. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is dan veel groter.
4. Plaats een bericht op de netwerksite en laat weten dat je een baan zoekt. Misschien weet iemand in jouw netwerk een vacature voor je.

Een goed profiel maken op een sociale netwerksite

In jouw profiel staat wie je bent, je werkervaring en je hobby’s. Ook kun je foto’s en video’s toevoegen. Drie tips voor een goed profiel:
1. Besteed veel aandacht aan jouw profiel. Werkgevers zoeken op internet graag naar informatie over een sollicitant. Geef ze een goed beeld van wie je bent en wat je kunt. Met een interessant profiel maak je meer kans op een baan. Je wordt dan eerder uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
2. Pas op welke informatie je in jouw profiel plaatst. Foto’s van dronken mensen op een feest geven een verkeerd beeld. Door je aan te sluiten bij groepen in jouw vakgebied maak je wel een positieve indruk. Vraag ook aan je oude werkgevers referenties waarin ze vertellen wat voor werknemer je bent. Laat jouw profielen op elkaar aansluiten. Netwerksites als Facebook, Hyves of Twitter zijn informeler dan LinkedIn. Gebruik je meerdere van deze sociale netwerksites? Dan is het verstandig dat jouw profielen op elkaar aansluiten. Zo krijgt een werkgever een duidelijk beeld van je.

Overzicht sociale netwerksites

Bekende sociale netwerksites zijn onder andere:
• LinkedIn.com
• Facebook.com
• Twitter.com

LinkedIn
LinkedIn is een zakelijke netwerksite. In jouw LinkedIn-profiel beschrijf je jouw werkervaring en jouw opleidingen. Ook geef je aan waar je goed in bent of wat jouw specialiteit is. Het is een soort online cv. Op www.linkedin.com vind je ook vacatures.

Facebook
Facebook is een wat persoonlijker netwerk dan LinkedIn. Mensen delen hun interesses en mening met hun netwerk. Op www.facebook.com kun je:
• vertellen wat je doet of denkt;
• aangeven wat je interesseert; dit doe je door te klikken op ‘Vind ik leuk’. Je kunt bijvoorbeeld een foto van een vriend leuk vinden, maar ook een product, website of merk.
• advertenties vinden; op Facebook vind je advertenties waarin bedrijven op zoek zijn naar personeel.
• een oproep plaatsen dat je op zoek bent naar een baan. Misschien kan een Facebook-vriend je helpen.
• foto’s en video’s delen;
• links van websites delen.

Wil je een zakelijk netwerk opbouwen via Facebook en deze gebruiken om werk te vinden? Dit kan via de app ‘BeKnown’. Bekijk het filmpje op youtube.nl over BeKnown.

Twitter
Op Twitter deel je wat je bezighoudt in berichtjes van maximaal 140 tekens. Dit noemen we een ‘Tweet’. Aan een ‘Tweet’ kun je een foto toevoegen of een link naar een website. Op Twitter kun je:
• in jouw profiel (dit heet jouw bio) heel kort beschrijven wie je bent;
• mensen volgen en mensen kunnen jouw volgen;
• reageren op berichten van anderen en andersom.

Laat via een tweet op de social networksite Twitter aan jouw netwerk weten dat je op zoek bent naar een baan. De kans is dan groot dat jouw netwerk je berichtje weer deelt met het eigen netwerk. Dit noemen we een ‘Retweet’. Hierdoor kun je veel mensen bereiken.

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van

Niko