7 sollicitatietips voor sales- & marketingprofessionals

In onze jarenlange ervaring in de werving & selectie hebben wij veel sales- en marketingprofessionals begeleid in sollicitatieprocedures. Hieruit hebben wij een top 7 aan sollicitatietips opgesteld van zaken die in sollicitatieprocedures het verschil kunnen maken.

1. Stem je CV en brief af op de functie

Kijk goed naar het bedrijf en de functie waarop je solliciteert, en schrijf een gerichte sollicitatiebrief. Je ziet vaak dat kandidaten gebruik maken van een standaardbrief en ‘copy–pasten’. Soms staat dan zelfs het vorige bedrijf of de functie waarnaar iemand heeft gesolliciteerd in de brief. Houd het kort en bondig. Zorg dat de belangrijke aspecten voor de functie waar je naar solliciteert goed in je CV zijn uitgewerkt en de boventoon voeren.

2. Zorg voor aansluitende profielen op social media

Werkgevers kijken steeds vaker op social media om een beter beeld van een sollicitant te krijgen of zaken te verifiëren. Regelmatig komen zaken als data van opleidingen, werkervaring en werkgevers op het CV niet overeen met informatie op profielen op social media. Dit is meestal niet uit kwade wil, maar het staat slordig en kan onbedoeld vragen opwekken.

3. Zorg dat je voorbereid en geïnformeerd bent

Op internet kun je veel informatie vinden over organisaties. Ga naar de website van de organisatie waar je solliciteert en vorm voor jezelf een beeld van de organisatie, de branche, de producten of diensten, de functie, enzovoorts. Bel desgewenst met de contactpersoon in de vacature voor specifieke vragen. Zoek ook in zoekmachines naar informatie over het bedrijf waar je solliciteert. Daar vind je vaak informatie die je elders niet kan vinden. Met deze informatie kun je een onderscheidende motivatie voor de organisatie en functie geven. Voor eventuele gesprekken kun je op LinkedIn vaak informatie vinden over je gesprekspartners. Zo weet je van te voren met wie je aan tafel zit en laat je zien dat je geïnteresseerd bent.

4. Kleed je gepast

Kijk goed naar de cultuur van een branche of bedrijf qua kleding en pas dat hier op aan. Het is niet altijd gezegd dat een pak en das of een mantelpak de juiste kledij zijn. Voor een commerciële buitendienstfunctie is dat vaak wel het geval, maar voor een commerciële binnendienstfunctie is ‘smart casual’ vaak voldoende. In het algemeen kun je beter ‘overdressed’ dan ‘underdressed’ zijn.

5. Neem zelf initiatief

Als je hebt gesolliciteerd en je krijgt na een redelijk termijn geen reactie, neem dan zelf contact op met de organisatie. Dat geeft je ook een kans om bij eventuele onduidelijkheden zaken toe te lichten. Hetzelfde geldt voor de volgende stappen in een sollicitatieprocedure, bijvoorbeeld na je eerste gesprek. Dit toont ook aan dat je echt geïnteresseerd en proactief bent.

6. Referenties

Als je referenties opgeeft, zorg er dan voor dat je referenten hiervan op de hoogte zijn. Vraag hen ook wat ze over je gaan melden en of ze (overwegend) positief of negatief zijn. Het staat slordig als een referent gebeld wordt en helemaal niet op de hoogte is en je hebt natuurlijk helemaal niets aan een negatieve referent. Een positieve referent kan daarentegen het verschil maken.

7. Voorkom negativiteit

Dat begint al met de brief. Als je aangeeft dat je solliciteert omdat je ontslagen bent bij je vorige werkgever (om wat voor reden dan ook), komt dat niet sterk over. Focus meer op de organisatie of functie en waarom deze interessant voor je zijn. Geef ook aan waarom en hoe je toegevoegde waarde voor de organisatie kan bieden. Dit geldt ook voor de gesprekken. Focus niet op negatieve zaken bij vorige werkgevers, maar richt je op de positieve dingen die je daar hebt meegemaakt. Je krijgt maar één kans om een eerste indruk achter te laten. Zorg er dus ook voor dat je op tijd bent!

Start met solliciteren!

Met deze tips ben je beter voorbereid en kom je sterker over tijdens sollicitatieprocedures. Klaar voor het echte werk? Bekijk dan snel ons aanbod aan vacatures voor sales- en marketingprofessionals. Heb je aan de hand van onze tips nog vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel 071-5249270.

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van

Niko