Meer werkgelegenheid in 2015 door verbeterde economie

De positieve geluiden in het nieuws zijn je ongetwijfeld niet ontgaan. Het CPB heeft bekend gemaakt dat de economie dit jaar naar verwachting met 1,7% zal groeien. Dat is 0,2% hoger dan eerder werd verwacht en dus goed nieuws voor de werkgelegenheid. Gemiddeld herstelt de arbeidsmarkt zich twee jaar na het aantrekken van de economie, maar we beginnen het verschil nu al te merken.

Stijging in uitzenduren

Het laatste kwartaal van 2014 heeft laten zien dat de arbeidsmarkt al begint aan te trekken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er is in het aantal uitzenduren een stijging waar te nemen van 2,4% vergeleken met het kwartaal ervoor. Zoals je van de onderstaande grafiek kunt aflezen, hebben we in de afgelopen vier jaar nog niet eerder zo’n grote stijging gezien.

uitzenduren-2010-2014-aantrekkende-arbeidsmarkt

Bron: CPB

 

De uren zijn toegenomen bij contracten van korte duur, maar ook bij contracten voor langere termijnen. Het aantal langlopende contracten nam in het vierde kwartaal toe met 3,7%. Bij de kortlopende betreft het een stijging van 1,4%.

Vergeleken met 2013 ligt het totale aantal uitzenduren in 2014 6,6% hoger.

Positieve werkgevers en herstel op de arbeidsmarkt

Werkgevers zijn optimistisch en 22% heeft aangegeven er vertrouwen in te hebben dat zij dit jaar en de daar op volgende jaren meer personeel in dienst kunnen nemen. Dit vertrouwen zien we terug in het aantal toenemende vacatures. In de laatste drie maanden van vorig jaar waren dit er 6.000 meer dan in het voorgaande kwartaal. Ook kwamen er 42.000 banen meer bij dan in het derde kwartaal.

Economische groei ook waarneembaar in EU

Nederland is niet het enige land dat het economisch goed doet. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar groeiden de landen binnen de eurozone met 0,3% ten opzichte van het derde kwartaal. Binnen de Europese Unie was een stijging van 0,4% waarneembaar. Wanneer de cijfers worden vergeleken met dezelfde periode in 2013 is zelfs een groei zichtbaar van 0,9% bij de eurozone en 1,3% bij de EU. Binnen de eurozone blijven alleen Cyprus, Finland en Griekenland achter op de groeiende landen.

Het CPB heeft voor Nederland ook een voorspelling uitgesproken voor 2016. Naar verwachting zal de economie dan stijgen met 1,8%.

Ook op zoek naar een nieuwe baan?

Deze mooie cijfers bieden goede kansen. Ben je zelf op zoek naar een baan? Bekijk dan snel ons actuele vacatureoverzicht.

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van

Niko