Zo krijg je balans tussen werk en privé

Balans lijkt soms moeilijk te vinden wanneer je werkt en ook nog een sociaal privéleven ernaast wilt hebben. Neem je jouw werk aan het einde van de dag mee naar huis of slaap je er slecht door? Ben je vaak erg moe en heb je geen zin meer om nog andere dingen te doen? Dan kan dit invloed krijgen op jouw privéleven. Wij geven je tips om de balans te vinden in jouw leven tussen werk en privé.

Waarom is die balans belangrijk?

Een vraag die veel opduikt als het gaat om balans, luidt: Werk je om te leven of leef je om te werken? Hoewel het belangrijk is dat je plezier hebt in je werk, is er meer in het leven dan alleen maar werken. Bovendien is het ook niet goed voor je. Wanneer je te lang doorwerkt, kun je oververmoeid raken. Dat kan weer leiden tot fouten of ongelukken. Daarbij kun je jezelf ook de vraag stellen: wanneer is het genoeg? Je werk is waarschijnlijk nooit af en is een stromend proces. Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaalt hoeveel je aankunt en wanneer je toe bent aan een onderbreking van jouw werkzaamheden.

Maak een weekplanning

Na een week lang werken, heb je vaak geen zin om in het weekend nog eens het complete huishouden te moeten doen. Wasjes draaien, stofzuigen, boodschappen doen… Het hoort er allemaal bij en kan ook nog aardig wat tijd in beslag nemen. Gelukkig kan dit ook anders. Doe doordeweeks ook eens na je werk een paar klusjes die gedaan moeten worden. Door dit te verspreiden over de week, heb je niet veel tijd nodig en houd je in het weekend meer tijd over om de dingen te doen die jij graag wilt doen. Dan ben je echt vrij!

Maak tijd vrij

Na hard werken komt hard ontspannen. Om dit voor elkaar te krijgen, wil je je geen zorgen hoeven te maken over niet-afgeronde werkzaamheden. Rond daarom de dingen goed af voordat je naar huis gaat, zodat jij je daar ’s avonds geen zorgen meer over hoeft te maken. Dat betekent natuurlijk niet dat je tot 21.00 uur op je werk hoeft te blijven om alles af te maken. Maak hier gebruik van een realistische to-do lijst. Volg de lijst ook op in mate van belangrijkheid. Wat heeft prioriteit? Stel jezelf bij elke taak de vraag: moet dit direct gebeuren? Kan het even wachten? Of maakt het niet uit als dit morgen of volgende week gedaan wordt? Zodra de belangrijkste taken op die lijst zijn voltooid en de dag erop zit, is het tijd om weer tot rust te komen.

Word je bewust van mooie dingen in het leven

Natuurlijk bestaat het leven niet alleen uit het maken van planningen. Ook genieten is belangrijk. Wees je daarom bewust van het hier en nu en geniet van de mooie kleine dingen in het leven. Merk eens op hoe blauw de lucht is. Of voel de zon op je gezicht.

Vergeet je familie en vrienden niet

Geniet ook van de mensen om je heen, die jouw leven verrijken. Familie en vrienden raken soms gemakkelijk uit het oog wanneer je het druk hebt. Voor je het weet zijn er weer weken of maanden voorbij gevlogen, waarin je hen niet hebt gezien of gesproken. Spreek daarom in ieder geval één keer per week met iemand af. Dit zorgt ervoor dat je met iemand anders bezig kunt zijn, waardoor je aandacht wordt verlegd naar een ander onderwerp. Dit haalt je uit je dagelijkse sleur. Bovendien zorgt een gesprek ervoor dat je jouw eigen leven (privé en zakelijk) vanuit een ander perspectief kunt bekijken en alles weer in een ander daglicht staat. Je relativeert en kunt hierdoor weer gemakkelijker omgaan met de dagelijkse dingen.

Stel duidelijke grenzen

Soms is het verleidelijk om op je werk nog even snel je privémail te checken. Ben je vervolgens thuis, dan wil je misschien toch nog weten of een klant of collega heeft gereageerd op jouw mail. Zo nu en dan moet dit natuurlijk kunnen, maar de balans tussen werk en privé raakt hierdoor verstoord. Bekijk je privémail daarom buiten werktijd. Zo kan je op je werk efficiënter met tijd omgaan en kan je aan het eind van de werkdag weer op tijd naar huis. Hetzelfde geldt in je vrije tijd voor het bekijken van je werkmail. Dit kan vaak wel wachten tot de volgende dag (of na het weekend). Eventueel kan je thuis ook een internetvrije zone maken, waardoor de verleiding wordt geminimaliseerd. Hier neem je dus ook je telefoon niet mee naartoe. Lees eens een boek, kijk een film of doe iets anders waardoor je goed kunt ontspannen.

Durf assertief te zijn

Die grenzen kan je ook op andere manieren toepassen. Is er meer werk dan je aankunt? Geef dit dan aan bij jouw leidinggevende. Samen kunnen jullie zoeken naar een passende oplossing. Ook in je privéleven hoef je niet altijd ‘ja’ te zeggen. Heb je ergens geen zin in? Doe het dan niet. Stel prioriteiten en doe de dingen die je leuk en belangrijk vindt en waar je energie van krijgt. Dingen die voor jou niet de moeite waard zijn, zullen voornamelijk energie zuigen. Dat is nu juist niet de bedoeling. Besef je ook dat wanneer je meer taken erbij krijgt, je andere activiteiten zult moeten loslaten om jezelf niet voorbij te lopen. Maak daarom goede afwegingen met wat je wel of niet wilt opgeven en wat de nieuwe taak oplevert.

Een gezonde levensstijl

Ze zeggen weleens: je bent wat je eet. Dus je bent een ei als je een ei eet? Nee, dat niet. Maar eet je gezond, dan merk je dit lichamelijk en mentaal. Natuurlijk draagt ook voldoende beweging hier aan bij. Zeker wanneer je een baan hebt waarbij je veel en lang achter een bureau zit, is het belangrijk om regelmatig goed te bewegen. Dit bevordert de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer in het lichaam. Je wordt hierdoor energieker, fitter en mentaal scherper. En dat maakt je weer productiever. Niet alleen op je werk, maar ook in je vrije tijd.

Zoek een hobby

Hobby’s? Bestaan ze nog? Als je de balans tussen werk en privé nog niet gevonden hebt, dan zijn hobby’s waarschijnlijk iets van lang geleden. Dat betekent niet dat ze niet meer leuk zijn. Vond je het vroeger leuk om te schilderen? Of ben je misschien meer van het wandelen of paardrijden? Maakte je graag puzzels of bakte je graag taarten? Of zat jij graag aan de waterkant, met een hengeltje in het water? Pak die hobby dan weer op. Grote kans dat je hier rust in vindt en er weer veel plezier aan beleeft, net als voorheen. Natuurlijk kun je ook eens iets nieuws proberen en je horizon verbreden.

Een hobby zorgt er overigens ook voor dat je niet in de verleiding wordt gebracht om toch nog wat dingen voor je werk te gaan doen in je vrije tijd.

De combinatie met het gezinsleven

Kom je aan veel dingen niet toe omdat je een druk gezinsleven hebt? Dan is er vast wel eens een oppas te regelen. Om te voorkomen dat je al gestrest op je werk komt, is het een goed idee om iets eerder op te staan. Zo kun je zelf rustig je dag starten en hoef je je minder te haasten.

Besluit je om toch wat gas terug te nemen en tijdelijk te stoppen met werken? Volg dan in die tijd een opleiding, zodat je geen achterstand oploopt en jezelf blijft ontwikkelen.

Test: Is jouw leven in balans?

Samengevat kunnen we stellen dat een goede balans tussen werk en privé gevonden wordt door een juiste persoonlijke instelling en het maken van een goede planning. Benieuwd of jouw werk en privéleven in balans zijn? Doe dan de test.

Een frisse start met een nieuwe baan

Zoek je een nieuwe baan, om met een schone lei te beginnen en waarmee je een goede balans kunt vinden? Bekijk dan ons actuele vacature aanbod of meld je aan voor onze e-mailservice.

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van

Niko