Concurrentiebeding

Stel je voor dat je net een droombaan hebt binnengesleept! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het contract te tekenen. Er staat iets in over een concurrentiebeding. Je wilt de baan graag hebben en dus teken je de arbeidsovereenkomst. Na een aantal jaren ben je toe aan een nieuwe uitdaging en hebt een mooi aanbod gekregen voor een soortgelijke functie, bij een andere werkgever. En dan stuit je op het concurrentiebeding in je contract.

Wat is een concurrentiebeding?

Kort gezegd komt het er op neer dat je met een concurrentiebeding van je oude werkgever niet bij een concurrent mag gaan werken. Dit kan heel ruim of juist heel specifiek geformuleerd zijn. Zo is het concurrentiebeding soms gebonden aan een locatie, periode, branche of zelfs aan de werkzaamheden. Het vervelende hieraan is dat je hierdoor soms bijna je beroep niet meer kunt uitoefenen.

Wanneer is een concurrentiebeding geldig?

Een concurrentiebeding is van toepassing wanneer:

  • de werknemer ouder is dan 18 jaar;
  • het concurrentiebeding op papier is vastgelegd (schriftelijkheidsvereiste).

Op papier vastleggen houdt hier in dat het concurrentiebeding is opgenomen in het arbeidscontract en is ondertekend. Het is ook mogelijk dat in de overeenkomst wordt verwezen naar een ander document, waarin de arbeidsvoorwaarden en het concurrentiebeding worden benoemd. Ook hier geldt dat dit document ondertekend moet zijn, waarmee de werknemer aangeeft kennis te hebben genomen van het bestaan (en de voorwaarden) van het concurrentiebeding.

Het concurrentiebeding in tijdelijke contracten

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels voor het concurrentiebeding in tijdelijke contracten niet meer toegestaan. Het zorgt er namelijk voor dat je als werknemer moeilijker aan een nieuwe baan komt. Het concurrentiebeding mag dan alleen nog worden toegepast wanneer de werkgever hier echt gegronde redenen voor heeft. Er moet dan sprake zijn van een groot bedrijfs- of dienstbelang. De werkgever moet dan toestemming vragen om het concurrentiebeding op te nemen in het contract. De redenen voor dit beding moeten dan nadrukkelijk worden gemotiveerd.

Hoe kom je onder een concurrentiebeding uit?

Het is verstandig om tijdens het sollicitatieproces ook te onderhandelen over het concurrentiebeding als deze aanwezig is. Ook bij je ontslag valt hier nog over te onderhandelen. Ga het gesprek aan met je werkgever en vraag waarom het concurrentiebeding is opgesteld.

Wanneer hij bang is dat je zijn klanten gaat benaderen, dan kan je het concurrentiebeding ook omzetten in een relatiebeding. In dat geval mag je best voor een concurrent gaan werken, maar worden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over hoe lang je zijn klanten of contacten niet mag benaderen.

Word je ontslagen? Dan kan je ook dan in gesprek gaan met je werkgever over het beding. Je baan kwijtraken en ook nog eens niet mogen werken bij een concurrent verkleint je kansen op een stabiel inkomen. De rechter zal dit zien als broodroof.

Bevat het concurrentiebeding van een tijdelijk contract geen geldige reden? Dan is het beding niet van toepassing. Ook wanneer de motieven niet meer van toepassing zijn, kan de kantonrechter het beding gedeeltelijk of volledig vernietigen.

Naar de rechter

Mocht je besluiten om naar de kantonrechter te gaan, start de procedure dan voordat je jouw ontslag indient en voordat je in dienst bent van je nieuwe werkgever.

Volledige vrijheid zonder concurrentiebeding?

Heb je geen concurrentiebeding hoeven ondertekenen? Dan betekent dit niet dat je ongegeneerd klanten kunt benaderen of wegkapen van je voormalige werkgever. Hier kunnen dan namelijk alsnog gerechtelijke stappen voor worden ondernomen, omdat hij hier last van heeft.

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van

Niko