Hoe social media je carrière kunnen beïnvloeden

Social media kunnen erg handig zijn wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging in jouw carrière. Toch liggen er ook wat gevaren op de loer. Wij wijzen je op de kansen die je kunt pakken en de valkuilen die je beter kunt ontwijken.

Online vacatures zoeken

Social media zijn ontzettend handig om vacatures te vinden. Op Facebook en Twitter komen regelmatig interessante functies voorbij. Heel slim, want de bedrijven bereiken veel mensen die zich al verbonden voelen met hen. Toch is LinkedIn het belangrijkste sociale kanaal als je online op banenjacht gaat. Hier worden namelijk vacatures weergegeven die aansluiten op jouw persoonlijke profiel, waardoor jouw kansen al worden vergroot.

Werkgevers zoeken ook naar jou!

Zodra je hebt gesolliciteerd en je de nieuwsgierigheid hebt gewonnen van je potentiële werkgever, besluit 47% van hen om eens rond te snuffelen op social media. Zorg er dus voor dat die foto’s van dat ene wilde feestje niet voor iedereen zichtbaar zijn, of verwijder ze voordat je gaat solliciteren. Loop je profiel dus goed na op openbare berichten.

Moet je dan alles afschermen? Dat kan, maar het hoeft niet. Laat zien wat interessant is voor de bedrijven waarbij je solliciteert. Je kunt op LinkedIn bijvoorbeeld een samenvatting over jezelf geven. Blog over jouw vakgebied, reageer op interessante artikelen en laat zien dat je een mooi netwerk om je heen hebt verzameld. Zo kan je jezelf subtiel presenteren zoals jij dat wilt. Van de ondervraagde werkgevers heeft 68% aangegeven weleens een kandidaat te hebben aangenomen doordat ze online een positieve indruk kregen van de sollicitant.

Google jezelf

Google weet alles. Als er online iets over jou te vinden is, dan is de kans groot dat je potentiële werkgever dit onder ogen krijgt. Google jezelf daarom regelmatig. Kom je informatie over jezelf tegen op een website die jij niet kunt wijzigen of verwijderen? Neem dan contact op met de eigenaar van de website. Wordt hier niets mee gedaan, dan kun je een verzoek indienen bij Google om de informatie of afbeelding uit de zoekmachine te laten verwijderen. Uit Google verwijderd betekent overigens niet dat de informatie ook van internet is verdwenen.

Met wie heb je te maken?

Dan komt het moment dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Wanneer je je gaat voorbereiden is het zeker interessant om wat meer te weten te komen over de persoon met wie je het gesprek gaat voeren. Op LinkedIn vind je vaak voldoende informatie over het carrièreverloop, maar je vindt wellicht ook informatie over gemeenschappelijke connecties en hobby’s. Daarbij laat een foto ook vaak zien met wat voor een persoon je te maken hebt. Een lachend gezicht van een man die in het zonnetje zit geeft al een andere uitstraling dan een dame met een serieuze uitdrukking in een mantelpakje, op een zwart/wit foto. Al deze informatie kun je in jouw voordeel gebruiken om jezelf een passende houding te geven tijdens het gesprek.

Aangenomen? Zorg dat je niet wordt ontslagen

Ben je eenmaal aangenomen? Dan betekent dat niet dat social media geen gevaren meer bieden voor je carrière. Een verkeerde uitlating over je leidinggevende, het bedrijf of andere werkgerelateerde zaken kan alsnog leiden tot ontslag. Vorig jaar zijn er ongeveer 300 ontslagzaken geweest door social media, waarvan er 70 hebben geleid tot een daadwerkelijk ontslag.

In totaal vormen deze zaken slechts 0,1% van alle arbeidsrechtzaken. Toch kun je deze problemen beter voorkomen. Zorg er dus voor dat je óók online en in je vrije tijd professioneel blijft.

Emprof op social media

Natuurlijk zijn ook wij te vinden op social media. Volg ons op LinkedIn en Twitter. Zo blijf je niet alleen op de hoogte van de laatste marketing- en salesfuncties, maar ook van de laatste nieuwtjes. We geven je daarnaast nog meer nuttige sollicitatietips!

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van

Niko