Zo onderscheidt jouw sollicitatiebrief zich van de rest

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Het is een vraag die velen zichzelf stellen. Zeker als je al een tijd op zoek bent naar een nieuwe baan, kan het lastig worden om een sterke brief te schrijven. Toch is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en er de tijd en zorg aan te besteden die het verdient. Het is immers de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Lastig, maar met onze tips heb je al een voorsprong op de rest.

1. Schrijf altijd een motivatiebrief

Het lijkt een open deur, maar we zien helaas maar al te vaak dat mensen alleen maar een curriculum vitae insturen. Een gemiste kans! Een motivatiebrief biedt namelijk de ruimte om te laten zien waarom juist jíj geschikt bent voor de functie, en niet iemand die over vergelijkbare capaciteiten beschikt. In je motivatiebrief laat je een stukje van jouw persoonlijkheid zien. Dat kan iemand net nieuwsgierig genoeg maken om jou uit te nodigen voor een gesprek.

2. Bel voor je solliciteert

Op sommige vacatures komen soms tientallen tot honderden reacties. Zie er dan maar eens tussenuit te springen. Daarom is het verstandig om eerst te bellen naar de organisatie voordat je een brief schrijft. Stel je interessante vragen? Dan blijf je beter hangen in het geheugen en je toont interesse. Als jouw naam dan voorbij komt in de stapel motivatiebrieven, dan zal deze er eerder tussenuit gevist worden. Je kunt in je brief ook nog verwijzen naar het telefoongesprek, om het geheugen eventueel op te frissen.

3. Zorg voor een logische structuur

Een verhaal dat van de hak op de tak gaat is voor niemand fijn om te lezen. Houd daarom een logische structuur aan. Begin met een inleiding. Hierin vertel je waar je de vacature bent tegengekomen en om welke functie het gaat. Daarna kom je met een heldere motivatie. Wat kan jij toevoegen aan het bedrijf? Laat zien dat jij de functievereisten beheerst die in de vacature worden gevraagd. De motivatie vloeit over in jouw capaciteiten. Waarom moeten ze voor jou kiezen en wat maakt jou uniek en geschikt? Tot slot rond je de brief af. Geef aan dat je het één en ander nog graag zou willen toelichten in een persoonlijk gesprek.

4. Schrijf altijd een unieke sollicitatiebrief

Bedrijven zijn altijd op zoek naar mensen die gemotiveerd zijn en die graag bij hen willen werken. Pas je brief daarom aan op de functie en organisatie. Je kunt bij een zakelijke dienstverlener niet voor de dag komen met een algemene brief die je ook naar de bakker op de hoek had kunnen sturen. Vertel waarom de organisatie jouw belangstelling heeft gewekt en waarom de functie goed aansluit bij jouw capaciteiten.

Ben je bekend met het marketingmodel AIDA? Hiermee kun je ook jezelf verkopen.
Attention: Trek de aandacht.
Interest: Je potentiële werkgever raakt geïnteresseerd. Die aandacht moet je vasthouden door relevante informatie te geven.
Desire: Hij of zij krijgt de behoefte om meer over jou te weten en een afspraak met je te maken.
Action: Zorg dat je laatste zin pakkend is en aanzet tot actie, namelijk contact opnemen met jou. Vergeet dus niet je contactgegevens te vermelden.

Schrijf je een open sollicitatiebrief? Maak dan kenbaar hoe je bij de betreffende organisatie bent beland en waarom het jouw voorkeur heeft om hier te werken.

5. Voorkom typfouten, spelfouten en taalfouten

Typ-, stijl- en taalfouten vormen een bron van irritatie. Toch ontstaan deze onjuistheden vaak niet uit onkunde, maar uit haast. Nog even snel een brief de deur uit voor je boodschappen gaat doen. Of misschien wil je er vandaag nog één schijven, waardoor je net iets te snel door het schrijfproces gaat. Neem de tijd en lees de brief altijd één of twee keer door. Bij het schrijven van een verzorgde sollicitatiebrief weet je ook wanneer je witregels moet gebruiken. Dit maakt het een overzichtelijk geheel.

Is taal niet je sterkste kant? Laat dan iemand anders de motivatiebrief (en je cv) nalezen en corrigeren.

6. Wees nauwkeurig en oplettend

Als je Jan de Wit of Piet Smit heet, dan kan er waarschijnlijk weinig mis gaan met het schrijven van je naam. Wie een iets exotischere naam heeft (bijvoorbeeld Cees de Bruijn), ervaart waarschijnlijk regelmatig dat mensen je naam verkeerd schrijven. Erg vervelend, zeker als het ergens goed geschreven staat en het fout wordt overgenomen. Die ergernis ervaren toekomstige werkgevers ook. Let er dus goed op hoe je een naam schrijft. Zorg er daarnaast voor dat je zeker weet dat het geslacht in de aanhef klopt. Namen als Nicky, Jamie, Jesse, Chris en Noah zijn enkele voorbeelden van namen die zowel bij een man als vrouw kunnen horen.

7. Houd het positief en zakelijk

Niemand zit te wachten op negatieve verhalen. Houd het positief. Positieve mensen zijn leuker om mee om te gaan dan klagende mensen. Dat het niet botert tussen jou en je huidige/vorige werkgever hoef je niet gelijk op tafel te leggen. Je kunt het vergelijken met daten: tijdens een eerste date begin je ook niet over je ex.
Zorg er ook voor dat je de brief niet te persoonlijk maakt. Is het relevant voor de functie om te vertellen dat je thuis vier kippen hebt en net bent verhuisd? Nee. Maak daarom duidelijke afwegingen in wat je wel vertelt en wat je nog even voor je houdt. Als je bent aangenomen kun je altijd nog vertellen over je kippen.

8. Laat werkgevers verlangen naar meer

Sommige sollicitanten nemen “er goed voor gaan zitten” af en toe te letterlijk. Je hoeft niet je hele levenswerk op papier te zetten. Houd het beknopt. Vertel wat je moet vertellen en zorg ervoor dat je hun nieuwsgierigheid weet te prikkelen. Ze moeten meer willen weten over jou. Als je hier in slaagt, dan gaan alle deuren voor je open. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat dit antwoord niet als spoiler te vinden is op social media.

Scoor een nieuwe baan!

Tijd om aan de slag te gaan. Bekijk ons actuele vacatureoverzicht en gebruik deze tips om een knaller van een motivatiebrief te schrijven. Heb je nog vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op (071-5249270) of vul het contactformulier in.

 

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van