Voorbereiden op een assessment: hoe doe je dat?

Assessments worden steeds vaker een belangrijk onderdeel tijdens de sollicitatieprocedure. Het is voor werkgevers een handige methode om te achterhalen wat voor capaciteiten zij in huis halen met de kandidaten. Maar hoe bereid je je daar op voor? Wij helpen je op weg!

Hoe ziet een assessment eruit?

De meeste werkgevers zullen niet opnieuw het wiel uit willen vinden en maken daarom gebruik van vrij standaard assessments. Deze zijn vaak afhankelijk van de functie. Je hebt immers niet voor elke functie een wiskundeknobbel of ruimtelijk inzicht nodig. Toch is het geen garantie dat deze onderdelen niet aan bod komen. Bij de meeste assessments wordt vooraf gecommuniceerd op welke onderdelen je wordt beoordeeld. Vermelden ze dit niet? Vraag er dan gerust naar. Zo kun jij je goed voorbereiden, toon je initiatief en weet je wat je te wachten staat. Vaak bestaan assessments uit interviews of rollenspellen (praktijksimulatie), maar het bekendste onderdeel van een assessment is de uitgebreide test. Deze is vaak gericht op het testen van de intelligentie of de persoonlijkheid, en bestaat vaak uit multiple choice vragen. Deze tests worden regelmatig uitgevoerd op een computer. Zo is het bij een IQ-test direct duidelijk welke vragen je goed of fout hebt beantwoord. Bij een persoonlijkheidstest duurt het verwerken van de resultaten vaak langer, omdat deze meestal geïnterpreteerd dienen te worden door psychologen.

De persoonlijkheidstest

De persoonlijkheidstest komt in bijna elk assessment voor. Ben jij gevoelig voor stress? En hoe ga je om met kritiek? Zoek je naar bevestiging in je werk? Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die je tijdens het assessment kunt verwachten.

Realiseer je wel dat er tijdens een vervolggesprek kan worden gevraagd waarom je een bepaald antwoord hebt gegeven. Een assessment bestaat namelijk meestal niet alleen uit een test, maar ook uit een interview of gesprek. Zorg er daarom voor dat je een eerlijk antwoord geeft dat je kunt motiveren en kies niet voor een sociaal-wenselijk antwoord.

Let op de tijd

Vaak zijn assessments tijdgebonden. Je hebt helaas geen uren de tijd om een paar rekensommen op te lossen. Weet je het antwoord op een vraag niet? Blijf er niet te lang bij stilstaan, want je hebt de tijd misschien hard nodig voor de resterende vragen.

Een win-win situatie

Een assessment levert niet alleen waardevolle informatie op voor jouw toekomstige werkgever, maar ook voor jou! Je krijgt zelf namelijk inzicht in jouw sterke en minder sterke kanten. Ook geeft het je misschien een ander beeld van jezelf of bevestigt het juist hoe jij jezelf ziet. Denk daar eens over na en gebruik dit in jouw voordeel tijdens een gesprek om bijvoorbeeld aan te geven waar jouw sterke punten en verbeterpunten liggen.

Test online jouw persoonlijkheid en capaciteiten

Met de onderstaande tests kun jij je voorbereiden op het assessment, zodat je goed beslagen ten ijs komt en een duidelijk beeld krijgt van wat jou te wachten staat.

Wat je vooral niet moet doen!

Sommige mensen denken soms net iets te makkelijk over een assessment. Doe dat vooral niet! Dit is jouw kans om indruk te maken. Niet alleen met de resultaten van een test, maar ook als verschijning en persoonlijkheid. Het hoort bij het sollicitatieproces, dus zorg ervoor dat je er netjes uitziet en op tijd bent als je op locatie wordt verwacht.

Wees vooral niet passief, negatief of ongeïnteresseerd. Toon liever belangstelling en neem initiatief, maar let er wel op dat je het niet overdrijft.

Meer weten over assessments?

Heb je nog vragen over hoe jij je het beste kunt voorbereiden op een assessment en wil je daar graag met een professional over praten? Dat kan. Bij Emprof bereiden we kandidaten zo goed mogelijk voor om het sollicitatieproces succesvol te doorlopen. Je kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of bel ons op 071 - 524 92 70. We helpen je graag!

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van

Niko