Is jouw cv goed genoeg?

Je curriculum vitae (cv) is één van de belangrijkste middelen op de weg naar jouw droombaan. Het kan deuren openen die voor anderen gesloten blijven, maar dan moet je wel weten hoe een goed cv er uitziet.

Veel werkgevers screenen eerst de cv’s voordat ze aan grote stapels met sollicitatiebrieven beginnen. Is jouw curriculum vitae niet interessant genoeg en sluit het niet voldoende aan bij het profiel dat voor de vacature gewenst is? Dan wordt jouw brief waarschijnlijk niet eens gelezen, hoe sterk deze misschien ook is. Je moet er dus uitspringen.

Benieuwd of jouw curriculum vitae goed genoeg is? Check het snel!

Leesbaar en overzichtelijk

Plaats jouw ervaringen en opleidingen in chronologische volgorde, waarbij je de meest recente ervaring bovenaan plaats. Dit draagt bij aan een betere leesbaarheid van het document. Ook op andere gebieden kan je dit bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan een normaal, leesbaar lettertype. Of aan het gebruik van kopjes en zwarte letters op een witte achtergrond.

De opbouw is over het algemeen als volgt:

  • Personalia
  • Informatie over je opleidingen
  • Relevante werkervaring
  • Talen die je beheerst
  • Competenties
  • Overige informatie

Kies je tekst zorgvuldig

Wat schrijf jij bij de verrichte werkzaamheden? Geef je een opsomming in telegramstijl, dan loop je het risico dat er iets te vrij wordt geïnterpreteerd wat je nu eigenlijk hebt gedaan. Maak het concreet, zodat hier later geen misverstanden over ontstaan. Schrijf hierbij actief, voorkom afkortingen en vermijd jargon als dit voor de ontvanger geen bekende termen zijn. Let er ook op dat de spelling en grammatica klopt, want anders kun je onzorgvuldig overkomen.

Pas je cv aan op de functie

Misschien bestaat jouw werkverleden uit zeer diverse activiteiten en ervaringen. Het is vaak niet nodig om hier alles in detail te benoemen. Het maakt je cv niet alleen onnodig lang (hier komen we later op terug), maar een deel van de informatie is misschien niet eens relevant voor de vacature waarop je solliciteert. Dat denkt jouw toekomstige werkgever ook. Maak daarom voor elke functie waarop je reageert een uniek cv waarin je de relevante informatie voor de functie in je CV de boventoon laat voeren. Het kost misschien wat meer tijd en moeite, maar het vergroot je kansen aanzienlijk!

Job hopper

Ben je in het verleden snel van werkgever gewisseld? Dan kan dit soms overkomen alsof je een job hopper bent. Wanneer ze op zoek zijn naar een serieuze kandidaat voor op de lange termijn, zal je hierdoor misschien nadelig worden beoordeeld. Heeft jouw korte werkduur een oorzaak die de interpretatie ervan positief kan beïnvloeden? Dan kun je dit erbij noteren. Dat is bijvoorbeeld een optie bij een stage of wanneer jouw functie wegens economische redenen is wegbezuinigd. Het ligt dan niet aan jou dat het werk van korte duur was.

Eerlijk duurt het langst

Als je lang zonder werk op de bank hebt gezeten, dan is het verleidelijk om die tijd creatief op te vullen. Tijdens de crisis gingen mensen volgens hun cv massaal voor maanden op reis en anderen vullen het gat op door te zeggen dat ze langer bij een vorige werkgever hebben gewerkt. Dat is niet het enige waarover wordt gelogen. Mensen verdraaien ook de waarheid over hun capaciteiten en bluffen zichzelf soms bekwamer dan ze zijn. Onthoud dat de waarheid vaak aan het licht komt en je met een leugentje om bestwil flink in de problemen kunt komen.

Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten kunnen voor sommige werkgevers erg interessant zijn, of je nu jong bent of oud. Betekent dit dat je alles moet opsommen? Nee, daar zit een werkgever niet op te wachten. Benoem enkele interessante activiteiten die relevant kunnen zijn voor de vacature. Vijf is meer dan genoeg.

De lengte van je cv

Zoals je bij het vorige punt misschien al aanvoelde, kun je je cv niet al te lang maken. Twee pagina’s is het geaccepteerde maximum. Verder dan tien jaar hoef je niet terug te gaan in je functieomschrijvingen, maar zorg er wel voor dat alle relevante werkgevers er op staan. Bijbaantjes van jaren geleden die niets te maken hebben met het werk dat je nu doet, mag je gerust van je cv halen.

Wel of geen foto?

Een foto kan best, maar zorg wel dat het dan een passende foto is. Geen selfies, foto’s met je nichtje of van dat ene leuke feestje waar je net een drankje teveel op had. Denk eerder aan een representatieve pasfoto. Er zijn tegenwoordig ook veel fotografen die professionele profielfoto’s maken voor op social media en corporate websites. Deze zijn vaak iets vlotter dan de standaard pasfoto. Sta je niet leuk op de foto en helpt het niet mee om jezelf te verkopen? Laat hem dan liever weg. Kies ook niet voor een foto die te groot is.

Check, check en dubbelcheck!

Als je cv klaar is, controleer hem dan nog een laatste keer op volledigheid en eventuele fouten.

Een begeleidende brief

Staat je curriculum vitae goed op papier? Vergeet dan niet om altijd een sterke motivatiebrief mee te sturen. Lees hiervoor ook ons eerdere item, waarin we met nuttige tips vertellen hoe jouw sollicitatiebrief zich onderscheidt van de rest.

Een alternatief cv

In dit artikel zijn we uitgegaan van een standaard chronologisch cv, maar je kunt ook kiezen voor andere typen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een vaardigheden cv: hierin staan je vaardigheden en competenties centraal.
  • een creatief cv: zo laat je op een beeldende manier zien over welke creatieve talenten je beschikt.
  • een Europass cv: dit cv is geschikt voor sollicitaties in andere Europese landen.

Vragen over een sterk curriculum vitae?

Wil je meer weten over het maken van een sterk cv? Neem dan contact met ons op. Je kunt hiervoor ons contactformulier invullen, een e-mail sturen naar info@emprof.nl of bel ons op het volgende nummer: 071-5249270. We helpen je graag om jouw cv te verbeteren!

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van