Arbeidsmarkt trekt weer aan

Je hebt het vast al gehoord: de economie groeit sterker dan verwacht. En dat betekent ook een groei op de arbeidsmarkt, die nu al aantrekt. Dit blijkt uit de arbeidsmarktprognose 2015-2016 van het UWV.

Meer banen door groeiende economie

De cijfers zijn vooral gericht op het bedrijfsleven. Doordat steeds meer bedrijven een groei vertonen, neemt de vraag naar personeel toe om aan de behoefte van de klant te kunnen blijven voldoen. De bedrijven worden weer gezond, zijn stabiel en gaan minder vaak failliet. In de collectieve sector is helaas nog een daling waarneembaar in het aantal banen. Al met al verwacht het UWV een stijging op de arbeidsmarkt van 0,3%. Dat betekent dat er 38.000 banen bijkomen.

Ook voor volgend jaar ziet het er goed uit en zet de stijging door. Er zouden dan nog eens 54.000 banen bijkomen! Beide aantallen zouden zelfs nog hoger kunnen liggen, doordat de economie al meer aantrekt dan aan het begin van het jaar werd verwacht. Deze trend lijkt zich voort te zetten. De economische groei ligt dit jaar op 2% ten opzichte van vorig jaar en volgend jaar is dat zelfs 2,2%. Dat is aanzienlijk meer dan de 1,45% en 1,65% die in november 2014 werden voorspeld. Als de economie hard groeit, dan neemt ook het aantal banen snel toe.

Minder WW-uitkeringen

Het UWV voorspelt logischerwijze door de aantrekkende arbeidsmarkt dat minder mensen een WW-uitkering zullen aanvragen. Vorig jaar hadden 441.000 mensen een uitkering. Dit jaar zijn dat er nog maar 420.000 en volgend jaar 398.000.

Toch komt niet iedereen makkelijk aan een baan met deze nieuwe ontwikkelingen. Veel 55-plussers worden minder snel aangenomen. Zij zullen dit jaar en volgend jaar nog een uitkering aanvragen.

Laaggeschoolden

Ook laaggeschoolden hebben het nog moeilijk. Werk dat zij prima kunnen uitvoeren, wordt nu gedaan door mensen die hoger geschoold zijn. Misschien herinner je je nog het nieuws van enige tijd geleden, waaruit bleek dat veel net-afgestudeerde jongeren niet de banen kregen waarvoor zij hadden geleerd. Daarom reageerden zij op functies onder hun niveau, tegen een lager salaris. Mede hierdoor wordt het vacature aanbod voor lager geschoolden beperkter en is het moeilijker om een baan te vinden. Toch is de kans groot dat de hoger geschoolden door zullen stromen naar een nieuwe fase in hun carrière, waardoor er weer ruimte ontstaat voor de lager opgeleide mensen.

Meer vacatures

Volgens het UWV zal dit jaar namelijk in alle sectoren het aantal vacatures toenemen. In totaal zullen er zo’n 779.000 vacatures ontstaan. Dat zijn ruim 68.000 meer vacatures dan vorig jaar. Volgend jaar zouden er 848.000 vacatures ontstaan.

In de afgelopen drie jaar leek de werkgelegenheid alleen maar af te nemen. Hoewel alle bovenstaande informatie geen garantie biedt op een zorgeloze toekomst vol banen en er altijd een risico bestaat op een terugval, is het herstel van de arbeidsmarkt een welkome ontwikkeling.

Profiteer van deze ontwikkeling

Ook wij merken dat de economie begint aan te trekken en dat bedrijven steeds meer een beroep op ons doen, op zoek naar goed personeel. Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan ons actuele vacatureoverzicht, schrijf je in of meld je aan voor onze e-mailservice. Hierdoor ontvang je regelmatig een overzicht van interessante vacatures in je mailbox.

Lees ook

Schrijf je nu in!

Emprof helpt je graag bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Nu Inschrijven

Emprof heeft onder andere vacatures van

Niko